Her hjemme er vi veldig glad i hjemmebakt brød. Og siden små barn ofte har mangel på jern har det blitt naturlig å bake en del havrebrød, da havre er rikt på jern. Problemet er bare at havrebrødene mine har hatt en lei tendens til å bli litt tørre. Ikke bare litt heller, faktisk. Veldig tørre og veldig smuldrete, og jeg skjønner godt at ei frøken på 14 måneder ikke er så overbegeistret for det.

Men så ble jeg tipset om å bruke gulrot i brødet for å få det saftigere, og det blir så vanvittig godt. Brødet blir ikke tørt eller smuldrete lenger, og vi sier jo ikke nei takk til å få inn litt ekstra grønnsaker gjennom brødet heller. Her er i alle fall oppskriften på et veldig saftig havrebrød:

9 dl siktet hvetemel
5 dl hvetemel fullkorn
4 dl havregryn
2 dl havrekli
2 dl havremel
1 dl solsikkekjerner
1 dl linfrø
1,5 pose tørrgjær
1 ts bakepulver
3 ts fiberhusk
3 finrevne gulrøtter (4 hvis små)
150 g usaltet meierismør
10 dl væske


Smelt smør og tilsett væsken. Varm opp til fingervarme. Bland alt det tørre, inkludert gulrøttene, og tilsett væskeblandingen. Deigen skal være ganske klissete.


La heve under plast på lunt sted i ca 45 min. Fordel deigen i to store brødformer, eller tre små, og etterhev under plast på lunt sted i 40-60 min. Pensle med egg eller vann, og stek på nederste rille 200 grader i ca 45 min, litt avhengig av ovn. Stekes til de har gylden farge, og til brødet får en hul lyd når man banker oppå det.

– Charlotte